Uprawa warzyw
Warzywa liściowe

Warzywa liściowe są bardzo ważnym i cennym źródłem witamin i minerałów. Mają własności regulujące podstawowe procesy przemiany materii, wzmacniające i oczyszczające organizm. Rośliny te charakteryzują się bogactwem formy i smaku. Do warzyw liściowych powszechnie i chętnie uprawianych w Polsce możemy zaliczyć m.in. sałatę siewną oraz szpinak. Są to warzywa o stosunkowo wysokich wymaganiach glebowych (uprawa wymaga gleb żyznych i odpowiednio wilgotnych).

 

więcej

Sałata siewna

Jest to roślina klimatu chłodnego o słabo rozwiniętym systemie korzeniowym i krótkim okresie wegetacji. Wymaga gleb żyznych, o dużej zawartości próchnicy oraz przepuszczalnych. Do upraw na wczesny zbiór najlepiej nadają się siedliska gliniasto-piaszczyste, szybko nagrzewające się i jesienią nawożone obornikiem. Odmiany późniejsze można uprawiać na glebach cięższych i chłodniejszych. Sałata nie lubi gleb zbyt kwaśnych i zbyt zasadowych, świeżo lub nadmiernie wapnowanych. Zawartość makroelementów (mg/dm3) w glebie powinna wynosić: 70–90 N, 50–70 P, 150–200 K, 55–75 Mg, 1000–1500 Ca. Nawozy wieloskładnikowe, typu Fructus Ogrodnik, Fructus Plantator, Plantena z borem i Plantena Max, należy stosować w ilości 3–8 kg/100 m2 około 2 tyg. przed siewem, mieszając je dokładnie z glebą.

Szpinak zwyczajny

Jest to roślina o szybkim tempie wzrostu, słabym systemie korzeniowym, krótkim okresie wegetacji oraz dużych wymaganiach pokarmowych i wodnych. Szpinak ma podobne wymagania jak sałata, wymaga jednak dokładnie uregulowanego odczynu gleby. Optymalna zawartość (mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie powinna dla niego wynosić: 70–90 N, 50–70 P,150–225 P, 55–75 Mg i 1000–1500 Ca. Nawozy wieloskładnikowe, np. Fructus Ogrodnik, należy w tym wypadku wymieszać z glebą na 2–3 tygodnie przed siewem nasion.


DO UPRAWY WARZYW LIŚCIOWYCH POLECAMY:

 

Fructus OGRODNIK
| 2,5kg | 5kg | 10kg | 25kg |